Warning: Creating default object from empty value in /home2/superval/public_html/nostetuotanto.fi/modules/mod_k2_content/helper.php on line 419
 
 

Warning: Creating default object from empty value in /home2/superval/public_html/nostetuotanto.fi/modules/mod_k2_content/helper.php on line 419
 

Warning: Creating default object from empty value in /home2/superval/public_html/nostetuotanto.fi/components/com_k2/models/item.php on line 596

Henkilöhistoria

Vuodesta 1997 olen ollut Nostetuotanto Oy:n toimitusjohtaja ja filosofi Esa Saarisen yhtiökumppani. Käyntikortissani lukee tittelinäni "nostemestari, kauppatieteiden maisteri, henkisen johtajuuden ja yhteisökukoistuksen puolestapuhuja, toimitusjohtaja". 

Yhtiömme tarkoitus nimensä mukaisesti tuottaa nostetta ja auttaa ihmisiä saamaan enemmän irti työstään ja elämästään. Haluamme saada tavalliset työtiistait tuntumaan vähemmän työltä ja enemmän elämiseltä.

Synnyin Kiuruvedellä 10.12.1952 kauppiasperheen keskimmäisenä poikana. Isäni Kalevi oli Impilahdella syntynyt kauppamies, äiti Maija farmaseutti Kalannista. Asuimme kaupan yläkerrassa.

Muutimme Iisalmeen vuonna 1959 ja siellä kävin koulut, ja ehkä siksi koen olevani enemmän iisalmelainen kuin kiuruvetinen. Asuimme kaupungin keskustassa ja isän kaupan juoksupoikana sain ensituntuman työelämään. Kiuruvedellä sijaitsevan tavaratalon lisäksi Iisalmessa oli rauta-maatalouskauppa ja vuodesta 1965 lähtien Volvo-liike.

Kouluaikana kiinnostuin kirjoittamisesta ja kirjoitin musiikista lehtiin. Minulla oli Iisalmen Sanomissa oma palstakin, Siivuja. Kirjoittaminen ja musiikki kiinnostivat paljon enemmän kuin koulunkäynti.

Ylioppilaaksi valmistuin Iisalmen lyseosta 1971 magnan paperein. Kauan ei tarvinnut miettiä mitä alaa lähden opiskelemaan. Olin ajatellut seurata isääni sukuyrityksen johdossa, mutta toisin kävi...

Yhden lukuvuoden 1971-72 opiskelin Kuopion kauppaoppilaitoksessa, mutta syksyllä 1972 onnistuin pääsemään Helsingin Kauppakorkeakouluun, josta valmistuin tammikuussa 1976 kauppatieteiden maisteriksi. Pääaineinani olivat laskentatoimi ja henkilöstöhallinto ja hetken olin mukana tohtoriohjelmassakin, mutta työkiireet hautasivat ne haaveet.

Ensituntumaa yrittäjyyteen sain johtamalla pientä baaria Oulussa. Armeijan jälkeen en mennytkään kauppiaaksi  Iisalmeen, vaan aloitin elokuussa 1977 Keskon palveluksessa rautaryhmän konsulttina. Oli innostavaa auttaa kauppiaita onnistumaan ja nähdä sekä hienoja että vähemmän hohdokkaita yrittäjiä in action.

Elokuussa 1982 varapääjohtaja Alpo Neuvonen pyysi minut haasteelliseen tehtävään Keskon elintarvikeryhmän neuvontapäälliköksi. Sain isot saappaat, mutta taisin kasvaa niihin. Olin johtoryhmän jäsen ja ns. herrahississä.

Minulle tarjottiin monia paikkoja, mutta vastasin myöntävästi vasta kun minua pyydettiin Kehittyvä kauppa-lehden päätoimittajaksi. Halusin kirjoittaa! Helmikuussa 1987 siirryin K-kauppiasliiton omistaman kustannusyhtiön palvelukseen ja siinä tehtävässä viihdyinkin 10 vuotta.

Nautin tästäkin työstä ja lehti kehittyi vielä entistäkin arvostetummaksi. Erityisesti kiitosta sain omasta kolumnistani, viimeisen sivun Muuten -palstasta. Välilllä kommentoin vähän arkojakin asioita ja hankin maineen pelottomana suorasuuna. 

Elokuussa 1993 minua pyydettiin K-kauppiasliiton pääsihteeriksi. Tämä pesti jäikin viimeiseksi palkkatyökseni. Vastuulleni jäi Kehittyvä kauppa, mutta vastasin myös kolmesta muusta lehdestä, Mestarimyyjäkoulutuksesta ja vähän järjestökuviostakin. Vastasin mm. suurista konferensseista.

Meidän kauppamme menestyyVuonna 1992 julkaistiin professori Heikki J Rinteen kanssa tekemäni kirja Meidän kauppamme menestyy (Kauppiaitten Kustannus). Kirja sai hivelevän hyvän vastaanoton ja siitä otetut kolme painosta on myyty loppuun. Uusintapainosta on edelleen toivottu ja jonkinlainen 20-vuotisjuhlapainos on harkinnassa. 

Tarkoitus oli kirjoittaa kirjaan jatkoa, mutta aikaa ei kerta kaikkiaan silloin löytynyt kolmen viran hoidolta. Kakkososa olisi painottunut vähemmän kauppiaaseen ja enemmän asiakkaaseen ja henkilökuntaan. 

 

Pääsihteerina tutustuin paremmin Esa Saariseen. Olin tavannut hänet jo syksyllä 1990 ja tykästynyt hänen ajatuksiinsa. Esaa käytettiin paljon K-ryhmän henkisessä valmennuksessa, keväällä 1995 tutustuin myös Pipsaan ja kaksospoikiin, kun perhe oli K-Teamristeilyllä.

Käytyäni heinäkuussa 1996 Esan viikon mittaisen Pafos-seminaarin innostuin mahdollisuudesta johtaa toisin. Tässä oli selvä käännekohta johtamis- ja työajattelussani ja seuraavana vuonna päättyikin 20 vuoden työrupeama K-ryhmässä, kun perustimme Esan kanssa Nostetuotanto Oy:n.

Nostetuotanto Oy

Halusimme intohimoisesti muuttaa suomalaiset työpaikat ihmisten mittaisiksi. Olemme saaneet työskennellä tuhansien sellaisten ihmisten kanssa, jotka näkevät työelämän muuttamisen tarpeen ja haluavat etsiä kanssamme keinoja tuon näyn toteuttamiseksi.

Ensimmäinen yhteinen hankkeemme olivat ns. Interin illat, viisi iltaa Inter-Continentalin juhlasalissa. Yli 10 000 ehti osallistua niihin, ne olivat otsikkonsa mukaisesti Upean elämän iltoja. 

Hikeä ja hurmosta

Aloitin heti yhteistyön käynnistyttyä kasaamaan aineistoa kirjaan, joka ilmestyi huhtikuussa 2000 nimellä Hikeä ja hurmosta -hyvä työ tekee hyvää. Teos on läpileikkaus aineistoon, joka mullisti oman käsitykseni työstä ja johtajuudesta. Kirja sai hienon vastaanoton ja olen tyytyväinen lopputulokseen.

Keräsin aineistoa yli kaksi vuotta ja tiivistin oppimani helposti luettavaan, tarinalliseen muotoon. Saan edelleen paljon viestejä ihmisiltä, jotka ovat kirjaa lukiessaan saaneet takaisin uskonsa työn ja johtajuuden muuttumisesta. 

Kirjan ilmestymisen jälkeen keikkakalenterini täyttyi ja alkoi kerääntyä aineistoa kolmanteen opukseen. Keväällä 2001 kokosin kolme pienryhmää fiksuina pitämistäni ihmisistä ja käynnistimme syvällisen dialogin siitä, miten työn ja elämän haasteisiin voisi vastata. Opin näissä ryhmissä paljon. Erityisen innostavaa oli nähdä, miten hyvin kiteytystekniikan ja dialogin yhdistäminen toimi. 

Jokaisella on juttunsa

"Jokaisella on Juttunsa - se nostaa mistä syttyy" ilmestyi marraskuussa 2002. Kirja on tarkoitettu oppaaksi niille, jotka haluavat työstää omaa suhdettaan työhön ja elämään. 

Sain tästä kirjasta ja saan edelleen erinomaista palautetta. Muuan sanoi "suomujen pudonneen silmiltä" ja moni on sanonut palaavansa kirjaan jatkuvasti.

Dialogiryhmien kokemusten pohjalta on syntynyt Nostekuuri, jossa sovellan kiteytystekniikkaa, syventävää dialogia ja hellään omaohjaukseen perustuvaa itsensä kehittämistä. Minun näköiseni on myös johtamisen kohennusohjelma MasterClass. Viime vuosina olen myös harjoittanut henkilökohtaista ohjausta ja kutsun sitä nimellä Mentologi. Se tarkoittaa dialogista mentorointia, hellän dynaamista ohjaamista.

Hohtoa kohti

Neljäs kirjani "Hohtoa kohti - se kohottaa mikä kolahtaa" ilmestyi huhtikuussa 2005. Kirja on tarkoitettu kaikille, jotka haluavat etsiä keinoja nousta uudelle tasolle työssään ja muussa elämässä.

Kirja syntyi yhdeksän kuukauden ponnistelun tuloksena ja muutti jälleen kerran omaakin ajatteluani siitä, mikä on oleellista työssä ja mikä auttaa nousemaan uudelle tasolle. Oivalsin, että tekemisen hohdon hiipuminen johtuu usein siitä, että ajattelemme asioista liian itsekeskeisesti. Työtä tehdään toisille ja aidoin elämän ilo tulee siitä, että saa tehdä toisten kanssa ja toisille ihmisille. Viime aikojen keskusteluissa rahasta on tullut ruoska, jolla ihmisiä piiskataan tekemään huonompaa kuin he haluavat tehdä. Työ kutistuu suorittamiseksi, mutta ihminen kutistuu ja tekemisestä katoaa mieli (=hohdokkuus).

Palveluloisto

Viides kirjani Palveluloisto ja kiehtomisen aito taito taito ilmestyi tammikuussa 2007. Palaan siinä kaupan kuvioihin ja samalla se on kunnianosoitus isälleni Kaleville, jonka takia kaupan alasta kiinnostuin. Hän ehti nähdä kirjan ja kokea sen saaman vastaanoton ennen kuolemaansa kiirastorstaina 2007.

Aloitin kirjan tekemisen kesällä 2006 ja keräsin kaiken mahdollisen tiedon kaupasta vuodesta 1990 lähtien. Kirja on kattava tietopaketti jokaiselle, joka haluaa perehtyä kaupan kehitykseen, tilanteeseen ja tulevaisuuteen. Esittelen kaikki suomalaiset ketjut ja maailman merkittävimmät ulkomaiset toimijat.

Yhtenä

Kuudes kirjani ilmestyi elokuussa 2011 neljän vuoden vaihtelevan intensiivisen työn tuloksena. "YHTENÄ - kun minästä kasvaa me" on kunnianhimoisin hankkeeni. Se tiivistää (lähes) kaiken, mitä olen oppinut työelämästä ja johtamisesta.

Kirja on saanut lähes mykistävän hyvän vastaanoton ja se nostaa yhteistyön osamista tärkeimpänä taitona työelämässä. Ilmestymisviikolla siitä otettiin toinen painos...

Seitsemäs kirja "Tuhat tulimmaista! Heikismin helmiä" on kokoelma ajatuksia, joista monet on julkaistu alunperin Facebookissa. Kirja ilmestyi 19.1.2014 ja on myös saanut lähestulkoon riehaantuneen vastaanoton. 

Kaikki kirjat ovat olleet valmiina ihan erilaisia kuin miksi ne kuvitteli aloittaessaan kirjoittamaan. Tekstin tekeminen on totta totisesti luovaa tekemistä, jossa syntyy sellaista, mitä ei voi ennakoida. Aikaa menee valtavasti, mutta kyllä yleensä lopussa kiitos seisoo. 

Kahdeksas ja yhdeksäskin kirja ovat työn alla. Pää ei siis vieläkään ole ihan tyhjä... Sitäpaitsi, rakastan kirjoittamista.

Henkilökohtaista

Olen ollut vuodesta 1983 naimisissa viisaan Eevan (os. Parjanne) kanssa, meillä on kolme hienoa poikaa: Veli (1984), Kari (1986) ja Tomi (1988). Harrastan elämänfilosofiaa tositarkoituksella, luen paljon, kuuntelen musiikkia (blues-rock on aina kolahtanut, mutta nykyisin yhä enemmän klassinen koskettelee mielen pohjaa), soitan kitaraa (keltaista Stratocasteria ja sinistä Jacksonia, toimistolla akustista) ja innostun milloin mistäkin. Kasvissyöjä olen ollut elokuusta 1977 eettisistä syistä, en käytä alkoholia (ykkösolutta vahvempaa), mutta melkein kaikki makea maistuu (se on kilojeni "salaisuus"). Rakastan ihmisiä ja haluan elää niin hyvin ja oikein kuin voin. En kuvittele olevani hyvä ihminen, mutta iloitsen jos voin tuottaa hohtoa ja nostetta toisille.

Olen aika laiska kuntoilemaan, mutta kävely on hauskaa ja jonkinmoista joogansukuista jumppaa on ihan pakko tehdä kun ei voi alituiseen istua naprapaatin penkillä. Meillä on maapaikka Jaalassa Vuohijärven rannalla ja siellä palautan itseäni oleellisen äärelle.

Elämä kiehtoo minua ja aioin selvittää sen salaisuuden ennen kuin poistun.