Warning: Creating default object from empty value in /home2/superval/public_html/nostetuotanto.fi/modules/mod_k2_content/helper.php on line 419
 
 

Warning: Creating default object from empty value in /home2/superval/public_html/nostetuotanto.fi/components/com_k2/models/item.php on line 596

Nostemestari Heikki Peltola

Tarina ja sen opetus

Vuodesta 1977 olen ollut työelämässä viidessä eri "virassa". Kaikki viisi ovat olleet kehitystehtäviä.

Minulla on ollut yhdeksän pomoa, yksi heistä erinomainen, pari hyvää ja kaksi aika kehnoa. Opiskelin johtamista ja olin 15 vuotta vaativien ammattilaisten esimies. Sitten oivalsin, mistä johtamisessa on kyse ja miksi useimmat epäonnistuvat johtajana. Nyt kiteyttäisin sen näin: liian moni johtaja kuvittelee voivansa asemansa oikeutuksella määrätä ihmisiä. Ihmisen voi saada käskemällä tekemään jotakin, mutta tunteet eivät tottele komentoja.

Syksyllä 1997 perustin Nostetuotannon filosofi Esa Saarisen kanssa. Minusta tuli nostemestari.

Olen nähnyt kahdenlaista johtamista. Toisessa tulosta yritetään tehdä ihmisten avulla, toisissa heidän kanssaan. Ero on valtava.

Ensin mainittu tapa on alistava, julma, kova, tyly, tyhmä ja tehoton. Se ei toimi, koska kukaan ei halua olla sellaisen johtamisen kohteena.

Toinen tapa saa ihmiset syttymään ja antamaan kaikkensa. Se tuottaa ihmeitä.

Kun tulosta tehdään ihmisten kanssa, otetaan kaikkien aivot käyttöön. Ihmisiä kuunnellaan, kunnioitetaan ja kannustetaan olemaan oma-aloitteisia ja nauttimaan työstään.

Sellaista on nostejohtaminen. Nostetta syntyy, kun ihmiset nostavat toisiaan. Se ei synny, jos ihmiset pakotetaan tottelemaan, tekemään vain sen mitä pyydetään. Se syntyy, kun ihmiset päästetään näyttämään mihin he pystyvät.

Johtaminen muuttuu, kun siihen liitetty väärä  oletus oikaistaan. Johtamisen historia on alistamisen historiaa. Sen aika on ohi. Johtaminen on ihmisten vapauttamista!

Kuvia

Käyntikortti

Heikki Peltola - käyntikortti